Prvou učebnicou v Braillovom písme bol šlabikár

04.01.2008 Levoča

Levoča 4. januára (TASR) - Šlabikár Prvé krôčky bol prvou učebnicou v Braillovom písme z levočskej tlačiarne pre nevidiacich. Vytlačili ho v roku 1948.
Slovenská knižnica pre nevidiacich (SKN) Mateja Hrebendu v Levoči má v súčasnosti vo svojom fonde 31-tisíc knižničných jednotiek, z toho je asi 4300 titulov zvukových kníh a 1900 titulov v Braillovom písme. Knižnicu ročne navštívi asi šesťtisíc používateľov. Metodicky usmerňuje 30 oddelení pre nevidiacich a slabozrakých vo verejných knižniciach na celom Slovensku.
Knižnica produkuje knihy, učebnice i časopisy v Braillovom písme, vo zvukovej forme, v digitálnej podobe a tiež v čiernotlači so zväčšeným typom písma. Vydáva aj kalendáre vrátane reliéfneho a 17 časopisov pre nevidiacich a slabozrakých.
S nahrávaním zvukových titulov začali v roku 1962. O 35 rokov neskôr pripravili vo zvukových štúdiách SKN prvú knihu na kompaktnom disku v systéme DAISY (Digital Audiobased Information System). Ide o číslicový zvukovo-informačný systém výroby, záznamu a čítania zvukových kníh. Umožňuje rýchle vyhľadávanie konkrétnych informácií v čítanom texte. DAISY zvukové knihy môžu byť prehrávané na štandardných osobných počítačoch s CD ROM mechanikou a zvukovou kartou alebo na špeciálnych CD prehrávačoch.
Za projekt digitalizácie získala SKN vlani v novembri v rámci 6. medzinárodného kongresu ITAPA prvú cenu v kategórii nové služby v súťaži o najúspešnejší projekt v oblasti informačných technológií verejnej správy.
 

Vyberte región